ŞİŞMANLIK (OBEZİTE)

   Şişmanlığın basit olarak tanımı, alınan enerjinin harcanan enerjiden daha fazla olmasına bağlı olarak, vücutta normalden daha fazla yağ birikmesi halidir. Şişman insanlarda yağ hücrelerinin hem sayısında hem de yağ hücrelerinin kütlelerinde artış vardır. Normalde bir insan vücudunda ortalama 30-35 milyar arasında yağ hücresi bulunur. 1 gram yağ yandığında ortalama 76 kalori açığa çıkar.

   Kadın ve erkelerin vücutlarındaki yağ oranları farklıdır. Kadınların vücutlarının % 20-25’i, erkelerin ise % 15-18’i yağdır. Yağ miktarı yaşla birlikte artar. Vücuttaki yağ miktarı erkekte % 25’in, kadında ise % 30’un üstüne çıkarsa şişmanlık ortaya çıkmış demektir.

   Çocukluk çağında kilo almak sağlık açısından iyi değildir. Bunun sebebi yağ hücrelerinin sayısının artmasıdır. Yağ hücrelerinin sayısı zayıflama ile genellikle azalmaz. Azalan yağ hücresinin ağırlığıdır. Hamilelikte de kilo alındığında yağ hücrelerinin sayısında artma olur. Bundan dolayı hamilelikte de fazla kilo almak sakıncalıdır.

   ŞİŞMANLIĞI NASIL ANLARIZ?

Kişinin kilosunu, boyunun metre cinsinden karesine bölersek, çıkan sonuç bize Vücut Kitle İndeksini (VKİ) gösterir. Örneğin boy 1.7 metre, kilo da 70 olsun. 70/(1.7×1.7)= 24.2 (VKİ).

VKİ, 18.5-25 arasında ise normal kiloyu, 25-30 arasında fazla kiloyu, 30-40 arası şişmanlığı, 40’ın üstünde ise ileri derecede şişmanlığı gösterir.

   BAŞLICA KİLO ALMA SEBEPLERİ NELERDİR?

Yaş, Cinsiyet, Hareketlilik, Beslenmede tercih edilen yiyeceğin cinsi, İlaç kullanımı, İştah ve metabolizmayı etkileyen kalıtımsal faktörler, Cinsel taciz, Sigara, Aşırı yeme ( Oburluk )

   ŞİŞMANLIĞIN YOL AÇTIĞI BAŞLICA HASTALIKLAR NELERDİR?

Yüksek tansiyon (Hipertansiyon), Yüksek kolesterol, Depresyon, Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus), Safra Kesesi Taşları, Eklem Kireçlenmeleri (Osteoartrit), Uykuda Nefes Durması (Uyku Apnesi),